Szukaj na blogu

Nadziewana cukinia w cieście

Soczysta, jędrna, kolorowa i z niespodzianką w środku - cukinia smażona w cieście. Dla mnie, czyli wielbicielki warzyw to danie doskonałe :) Jeśli wolicie konkretniejsze smaki, można zastanowić się nad innym farszem - może po prostu kawałek pasztetu, albo pikantny żółty ser ?

Cukinię kroiłam i przygotowywałam na wspaniałej, granitowej desce do krojenia od Podstawki.pl - bardzo przydatnej w kuchni zarówno ze względu na trwałość jak i wygodę używania. Deska się nie rysuje, nie przyjmuje żadnych zapachów, bardzo łatwo się ją czyści.



Składniki:
1 średniej wielkości żółta cukinia
ok. 100 g. śmietankowego serka kanapkowego
Ciasto:
2 jajka
4 pełne łyżki mąki + trochę do panierowania
pół małej cebuli
sporo posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Mieszam jajka z mąką, wodą, posiekaną pietruszką i bardzo drobno pokrojoną cebulą, doprawiam ciasto solą i pieprzem do smaku. Umytą cukinię kroję w plasterki ok. 3 mm. Smaruję jeden plaster cienką warstwą serka i łączę z drugim- ważne by były w kolejności krojenia. Tak połączone plastry oprószam pieprzem i lekko posypuję mąką. Panieruję je w cieście i przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażę na złoto z każdej strony. Plastry powinny się smażyć po ok. 3 minuty a każdej strony, by nie były surowe. Podaję na gorąco.

                   

                   



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger