Szukaj na blogu

Zapiekanka ziemniaczana z suszonymi pomidorami

  W sumie to takie pyszne, że można już nie jeść na obiad nic więcej - choć przygotowałam te ziemniaczki jako dodatek do smażonej ryby. Są kremowe, wprost aksamitne w środku, a wszystko skrywa apetycznie rumiana, chrupiąca skórka. Kleksik majonezu, jogurtu lub jakiegoś sosu, troszkę koperku - i ta zapiekanka smakuje wprost niebiańsko.





Składniki:
1 kg ziemniaków
sól ziołowa
1 pełna łyżka śmietany do zup i sosów (18%)
1 jajko
2-3 łyżki prażonej cebulki 
2-3 łyżki drobno posiekanych pomidorów w oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
 Obrane ziemniaki gotuję z solą ziołową do miękkości, odcedzam, przekładam gorące do miski. Dodaję śmietanę, jajko, prażoną cebulkę i posiekane pomidory, mieszam dokładnie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dno formy do zapiekania smaruję oliwą, posypuję bułką tartą i wykładam masę. Wygładzam powierzchnię, wstawiam do piekarnika o temp. 220 stopni C. i piekę ok. 45 minut, do mocnego zrumienienia. Podaję zamiast tradycyjnych ziemniaków, np. do smażonej ryby.
Przepis autorski.


                   



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger