Sałatka z cukinią, papryką i czosnkiem
Kolejną moją zimową sałatką jest ta: z zielonej cukinii, czerwonej papryki, z dużą ilością czosnku. Pyszna!
Proporcje:
2 kg niewielkich zielonych cukinii
0,5 kg słodkiej czerwonej papryki
1 główka czosnku
Zalewa:
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka nasion kolendry
5 liści laurowych
1 pełna łyżka soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Umyte cukinie (ze skórką) kroję wzdłuż na pół, a potem w plasterki grubości do pół cm. Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w niewielką kostkę, obrany czosnek siekam w plasterki. Wszystko mieszam w misce, po czym wypełniam szczelnie słoiki. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, gorczycą i kolendrą. Gdy się zagotuje wyłączam ogień i dolewam ocet. Warto zalewy po prostu spróbować, ma mieć intensywny, zbalansowany smak. Mieszam dokładnie i odstawiam zalewę do ostudzenia. Chłodną zalewam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Proporcje:
2 kg niewielkich zielonych cukinii
0,5 kg słodkiej czerwonej papryki
1 główka czosnku
Zalewa:
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka nasion kolendry
5 liści laurowych
1 pełna łyżka soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Umyte cukinie (ze skórką) kroję wzdłuż na pół, a potem w plasterki grubości do pół cm. Papryki (bez gniazd nasiennych) kroję w niewielką kostkę, obrany czosnek siekam w plasterki. Wszystko mieszam w misce, po czym wypełniam szczelnie słoiki. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, gorczycą i kolendrą. Gdy się zagotuje wyłączam ogień i dolewam ocet. Warto zalewy po prostu spróbować, ma mieć intensywny, zbalansowany smak. Mieszam dokładnie i odstawiam zalewę do ostudzenia. Chłodną zalewam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz