Szukaj na blogu

Zupa jarzynowa z kukurydzą

  Uwielbiam letnie bogactwo w warzywniakach i na targu. Rozkochałam się ostatnio w zupach i gotuję je z wielką przyjemnością, są takie pyszne że mogłabym je jeść ciągle :)




Składniki:
pół pęczka botwinki lub 2-3 małe buraczki
10-12 strączków fioletowej fasoli szparagowej
5-6 ziemniaków
ok. 150 g. kukurydzy
ok. 300 g. fileta z indyka
2 łodygi selera z liśćmi
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka śmietany 18% (do zup i sosów)
ok. 1,5 l. wody
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz
3-4 ziarna ziela angielskiego
zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
 Do garnka wlewam wodę, dodaję umytą i pokrojoną botwinkę, pokrojone drobno strączki fasoli i ziemniaki, dodaję łodygi selera i fileta z indyka. Lekko wszystko solę. Gotuję do miękkości mięsa, po czym wyjmuję mięso i ziele angielskie, dodaję czosnek i wszystko miksuję. Śmietanę mieszam z kilkoma łyżkami zupy, wlewam do garnka. Doprawiam papryką, curry solą i pieprzem. Mięso dzielę na kawałki, przekładam z powrotem, dodaję oliwę, kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.
Przepis autorski.




  

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger