Szukaj na blogu

Placki z mięsno-warzywnym gulaszem

  Swojski obiadek, pachnący kuchnią Mamy, Babci i pewnie jeszcze kilku pokoleń ;) Gulasz - u mnie z szynki wieprzowej, z niewielkiej ilości mięsa, zresztą szynkę można zastąpić łopatką lub karkówką. Gulasz bardzo aromatyczny, sycący i smaczny. Jest w nim sporo marchewki, jest podduszona cebulka i czosnek. Placki są bardzo chrupiące, lekko słodkawe w smaku, tarte na grubo - moim zdaniem takie są o wiele bardziej pełne smaku.



Składniki:
Gulasz:
300 g. mięsa wieprzowego (może być szynka, łopatka lub karkówka)
1 duża cebula
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
5 łyżek oleju
2 łyżeczki mąki + trochę do oprószenia mięsa
2 liście laurowe
Związane liście: pora, selera, lubczyku
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, słodka mielona papryka
Placki:
10 średnich ziemniaków
10 małych patisonów - proporcje po starciu to 2:1 dla ziemniaków
sól, pieprz
suszony majeranek
2 jajka
2 łyżki mąki 
Dodatkowo:
olej do smażenia placków
Przygotowanie:
Gulasz:  Mięso kroję w niewielką kostkę, lekko oprószam mąką, przekładam w 2 porcjach na dużą patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano. W międzyczasie wlewam do garnka wodę, dodaję obrane marchewki, liście laurowe i pęk zieleniny, zagotowuję. Zmniejszam ogień. Gdy mięso jest rumiane, dokładam je do garnka, a na tej samej patelni (bez mycia) na małym ogniu pod pokrywką podsmażam drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodaję łyżeczkę mąki, jeszcze chwilę wszystko podsmażam, po czym dodaję do sosu. Gdy marchewka jest miękka, wyjmuję ją z sosu i ścieram na grubej tarce. Startą przekładam z powrotem do garnka.  Odlewam 2-3 łyżki sosu, studzę płyn, mieszam z pozostałą mąką, wlewam do garnka gdy mięso jest miękkie. Sos powinien zgęstnieć. Dodaję posiekany drobno czosnek, doprawiam sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem.
Placki: Ziemniaki i patisony ścieram na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję jajka, majeranek i mąkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam łyżką - ciasto będzie zupełnie gęste. Smażę spore placki- na rumiano z obu stron. Podaję polane gulaszem.


                

                

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger