Śniadaniowe bułeczki z prażoną cebulką
Bardzo polecam Wam te bułeczki, bo i ciasto świetne, puszyste, delikatne; i smak idealny. Dodałam do ciasta sporo prażonej cebulki , więc nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również cudnie pachną.
zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej T 500
1/3 szklanki oleju
1,5 płaskiej łyżeczki soli
do 1,5 szklanki ciepłej wody
10-12 łyżek prażonej cebulki
Dodatkowo:
mąka do podsypania
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Rozcieram drożdże z cukrem, mąką i wodą, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najczęściej wstawiam miseczkę z zaczynem do garnka z ciepłą wodą) na ok. 15 minut.
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję wyrośnięty zaczyn, sól, olej, cebulkę i szklankę wody - łączę składniki w całość (dolewam wodę w miarę potrzeb- ciasto ma być dość miękkie).
Wyrabiam ciasto na podsypanej lekko mąką stolnicy, dzielę na 16 części.
Z każdej robię kulkę, układam wszystkie na wyłożonej papierem blasze, każdą smaruję mlekiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, pozwalam przez 30 minut by bułki trochę podrosły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz