Szukaj na blogu

Delikatny omlet z ziołami

Gdzieś w pamięci mam filmiki z japońskimi omletami - zwłaszcza ten. Stąd pomysł na moje dzisiejsze śniadanie. Dodatki można zmieniać i tym samym zmieniać smak omleta. Jest niezwykle delikatny, a  jednocześnie solidny i sycący. 






Składniki na 1 porcję:
2 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki startej mozzarelli (lub innego sera)
sól, pierz do smaku
posiekane zioła, u mnie natka pietruszki
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miseczki, dodaję mleko i widelcem ubijam je, by się połączyły. 
Dodaję ser, doprawiam solą i pieprzem. 
Na patelni (średnica ok. 22 cm) rozgrzewam olej- nie za mocno - po czym na środek wlewam masę jajeczną. Powinna rozlać się po całej powierzchni patelni. 
Czekam chwilkę, by masa ścięła się na dnie, po czym całość posypuję ziołami. 
Pomagając sobie dwoma drewnianymi łopatkami zwijam stopniowo omleta w rulon, za każdym razem czekając kilka sekund, by rulon się podsmażył.
 W ten sposób zwijam masę do końca, po czym przekładam na talerz i posypuję dodatkowo ziołami. Można podać z ketchupem lub innym sosem.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger