Placki ziemniaczane z pomidorami i bazylią
Jakiś czas temu robiłam na obiad kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim, a dziś postanowiłam sprawdzić, jak posmakują poczciwe placki ziemniaczane przyprawione w podobny sposób. Fajnie wyszło z tym pomidorem, bo placki są bardzo soczyste. Pomyślałam, że można też do ciasta dodać startego parmezanu, spróbuję następnym razem.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 średni pomidor malinowy
6-8 dużych liści świeżej bazylii
3-4 łyżki maki pszennej
sól, pieprz do smaku
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką) i posiekaną bazylię. Dodaję jajko i mąkę, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron, na chwilę odkładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 średni pomidor malinowy
6-8 dużych liści świeżej bazylii
3-4 łyżki maki pszennej
sól, pieprz do smaku
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką) i posiekaną bazylię. Dodaję jajko i mąkę, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron, na chwilę odkładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz