Szukaj na blogu

Placki ziemniaczane z pomidorami i bazylią

   Jakiś czas temu robiłam na obiad kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim,  a dziś postanowiłam sprawdzić, jak posmakują poczciwe placki ziemniaczane przyprawione w podobny sposób. Fajnie wyszło z tym pomidorem, bo placki są bardzo soczyste. Pomyślałam, że można też do ciasta dodać startego parmezanu, spróbuję następnym razem.





Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 średni pomidor malinowy
6-8 dużych liści świeżej bazylii
3-4 łyżki maki pszennej
sól, pieprz do smaku
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie:
  Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką) i posiekaną bazylię. Dodaję jajko i mąkę, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron, na chwilę odkładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger