Szukaj na blogu

Pikantne ogórki z czosnkiem (sałatka)

 Przez kilka ostatnich dni robię sałatki do słoików, a jedna z moich ulubionych to ta, której zdjęcia widzicie niżej. Jest dość pikantna, dość słodka, pasuje do smażonych dań. Na zimę obowiązkowo muszę przygotować przynajmniej kilka porcji.




Proporcje na 2-3 słoiki ok. 1 l:
1 kg ogórków
4 marchewki
2 cebule
10 ząbków czosnku
2 małe baldachimy kopru z nasionami
3 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
6 pełnych łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Przygotowanie:
 Umyte ogórki kroję po skosie w plasterki grubości ok. 3 mm, podobnie marchewkę. Siekam czosnek. Wszystko przekładam do miski, dodaję koper, zasypuję solą i zostawiam na 5-6 godzin. Po tym czasie odcedzam płyn (nie wyciskam warzyw). Cebule kroję w piórka, dodaję do warzyw razem z gorczycą. Napełniam warzywami słoiki do samej góry, wyrzucając koper.
Zalewa: zagotowuję wodę z cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, następnie dodaję ocet i pieprz cayenne, odstawiam do przestudzenia. Chłodną zalewą uzupełniam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger