Karmelizowana, pikantna fasolka szparagowa z marchewką
Mam ambitny plan na najbliższy czas - w mojej kuchni będzie teraz bardzo dużo warzyw. Warzywa uwielbiam, a wymyślanie z nich najróżniejszych dań to dla mnie czysta przyjemność, więc to w sumie nikłe wyrzeczenie :)
Na dzisiejszy obiad przygotowałam dla nas dwa rodzaje fasolki szparagowej z marchewką pokrojoną w słupki, które do złudzenia przypominają strączki. Wszystkie warzywa podgotowałam, a potem poddusiłam z pikantnym sosem i odrobiną curry. Były soczyste i jednocześnie pozostały jędrne, a smakowały cudownie z sosem czosnkowym. Serdecznie polecam Kochani tak przygotowane warzywa, są pełne smaku!
Składniki na 2 osoby:
ok. 35 strączków żółtej fasoli szparagowej
ok. 35 strączków zielonej fasoli szparagowej
6 młodych marchewek
1 łyżka masła
5-6 łyżek sosu tajskiego słodko-pikantnego
0,5 łyżeczki curry
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myję fasolkę i marchewki, ze strączków odcinam końcówki. Strąki kroję na pół, a marchewki słupki tej samej wielkości. Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą, lekko ją solę (użyłam soli ziołowej) i gotuję je ok. 20 minut. Następnie odcedzam je na sicie i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, od razu dolewam sos tajski. Mieszając smażę pod przykryciem ok. 10 minut na wolnym ogniu, po czym dodaję curry i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut. Podaję na gorąco, posypane szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam dla nas dwa rodzaje fasolki szparagowej z marchewką pokrojoną w słupki, które do złudzenia przypominają strączki. Wszystkie warzywa podgotowałam, a potem poddusiłam z pikantnym sosem i odrobiną curry. Były soczyste i jednocześnie pozostały jędrne, a smakowały cudownie z sosem czosnkowym. Serdecznie polecam Kochani tak przygotowane warzywa, są pełne smaku!
Składniki na 2 osoby:
ok. 35 strączków żółtej fasoli szparagowej
ok. 35 strączków zielonej fasoli szparagowej
6 młodych marchewek
1 łyżka masła
5-6 łyżek sosu tajskiego słodko-pikantnego
0,5 łyżeczki curry
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myję fasolkę i marchewki, ze strączków odcinam końcówki. Strąki kroję na pół, a marchewki słupki tej samej wielkości. Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą, lekko ją solę (użyłam soli ziołowej) i gotuję je ok. 20 minut. Następnie odcedzam je na sicie i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, od razu dolewam sos tajski. Mieszając smażę pod przykryciem ok. 10 minut na wolnym ogniu, po czym dodaję curry i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut. Podaję na gorąco, posypane szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz