Kule ziemniaczane z cukinią
Jestem zdania, że smaczny obiad wcale nie musi być drogi. W sumie wiele moich najlepszych posiłków było przygotowane z tanich składników: z warzyw, czasami z dodatkiem jakiegoś mięsa. Tak i dziś: ziemniaki i cukinia, które połączone, doprawione i upieczone stworzyły świetne połączenie. Kule mają lekko przypieczoną skórkę z zewnątrz, a w środku są kremowe i gładkie.
Nie trzeba wiele więcej, by zjeść porządny i sycący obiad, wystarczy surówka i sos z jogurtu czy śmietany.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2-3 średnie cukinie
sól, pieprz do smaku
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia+do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Umyte cukinie kroję drobno (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę ok. 10 minut, mieszając. Podsmażone przekładam na sito, by odsączyć płyn, studzę. Dodaję je do ziemniaków, dodaję jajko, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, curry i gałką muszkatołową. Powinna powstać gęsta masa. Na natłuszczoną blachę wykładam łyżką duże porcje, nadając im w miarę równy kształt. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut. Upieczone kuli powinny być złote. Podaję je z surówką i np. sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
Nie trzeba wiele więcej, by zjeść porządny i sycący obiad, wystarczy surówka i sos z jogurtu czy śmietany.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2-3 średnie cukinie
sól, pieprz do smaku
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia+do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Umyte cukinie kroję drobno (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę ok. 10 minut, mieszając. Podsmażone przekładam na sito, by odsączyć płyn, studzę. Dodaję je do ziemniaków, dodaję jajko, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, curry i gałką muszkatołową. Powinna powstać gęsta masa. Na natłuszczoną blachę wykładam łyżką duże porcje, nadając im w miarę równy kształt. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut. Upieczone kuli powinny być złote. Podaję je z surówką i np. sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz