Dynia z patelni (z porem)
Cieszę się i nie cieszę jednocześnie, że zaczyna się sezon na dynię. Kocham dynię i chętnie jej używam, tym niemniej skoro sezon to oznacza jednocześnie nieuchronny koniec lata.
Zacznę od wersji, którą lubię najbardziej: dynia podsmażona, duszona z masłem. Dziś z dodatkiem pora, leciuchno muśnięta słodyczą ciemnego cukru. Aksamitna, delikatna i pyszna. Idealna jako dodatek np. do potrawki z kurczaka.
Przygotowanie jest banalnie łatwe, trzeba tylko pokroić pora i dynię, wrzucić je na patelnię i cierpliwie, na niewielkim ogniu, poddusić. Użyłam do krojenia dyni obieraczki do warzyw firmy Victorinox - to niezwykle przydatne w kuchni narzędzie, które przez długi czas się nie stępi. Od razu polecam Wam miejsce, gdzie możecie obieraczkę i wiele innych przydatnych narzędzi kupić: to sklep o skądinąd bardzo obiecującej nazwie Ostry Sklep. Poszperajcie tam Kochani, znajdą się tam super ostre noże, nożyki, ba - gdybyście mieli ochotę na przygodę życia na wyprawie survivalowej - też znajdziecie co potrzeba ;) Poza tym i sztućce, i garnki, patelnie, ostrzałki - sami zajrzyjcie.
Składniki:
ok. 0,5 kg dyni hokkaido (waga po obraniu)
1 duży por
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
szczypta brązowego cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora (jasną część) kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Dynię kroję w paski, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam ją do podduszonego pora, dodaję szczyptę ciemnego cukru, mieszam. Przykrywam patelnię i duszę warzywa razem na małym ogniu - do momentu, aż dynia zrobi się szklista i miękka. Dokładam masło, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Zacznę od wersji, którą lubię najbardziej: dynia podsmażona, duszona z masłem. Dziś z dodatkiem pora, leciuchno muśnięta słodyczą ciemnego cukru. Aksamitna, delikatna i pyszna. Idealna jako dodatek np. do potrawki z kurczaka.
Przygotowanie jest banalnie łatwe, trzeba tylko pokroić pora i dynię, wrzucić je na patelnię i cierpliwie, na niewielkim ogniu, poddusić. Użyłam do krojenia dyni obieraczki do warzyw firmy Victorinox - to niezwykle przydatne w kuchni narzędzie, które przez długi czas się nie stępi. Od razu polecam Wam miejsce, gdzie możecie obieraczkę i wiele innych przydatnych narzędzi kupić: to sklep o skądinąd bardzo obiecującej nazwie Ostry Sklep. Poszperajcie tam Kochani, znajdą się tam super ostre noże, nożyki, ba - gdybyście mieli ochotę na przygodę życia na wyprawie survivalowej - też znajdziecie co potrzeba ;) Poza tym i sztućce, i garnki, patelnie, ostrzałki - sami zajrzyjcie.
Składniki:
ok. 0,5 kg dyni hokkaido (waga po obraniu)
1 duży por
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
szczypta brązowego cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora (jasną część) kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Dynię kroję w paski, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam ją do podduszonego pora, dodaję szczyptę ciemnego cukru, mieszam. Przykrywam patelnię i duszę warzywa razem na małym ogniu - do momentu, aż dynia zrobi się szklista i miękka. Dokładam masło, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz