Zapiekanka z jajkiem (z patelni)
Zaryzykuję twierdzenie, że to danie zapewni osobom je przygotowującym uznanie i wdzięczność:) Niby nic, bo sami popatrzcie na składniki: jajko, kiełbasa, cebula, pomidor i ser - prawie każdy takie połączenie dobrze zna. Sekret tkwi w sposobie przygotowania - bardzo wolnym smażeniu bez mieszania, co sprawia że ostateczny smak jest obłędny :)
Składniki na 1 osobę:
1-2 jajka
1 średni pomidor
1 średnia cebula
2-3 plastry żółtego sera
10-12 plasterków kiełbasy typu wiejska
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w plasterki, podobnie pomidora. Na dno małej patelni wlewam olej i układam po kolei warstwy: cebuli, kiełbasy i pomidorów, dodaję listki bazylii. Lekko wszystko solę, po czym wlewam roztrzepane jajko, a na górze układam porwany w kawałki ser. Wszystko oprószam pieprzem, przykrywam patelnię pokrywką i smażę na małym ogniu 20 minut - chodzi o to, by wszystkie składniki zmiękły i przeszły nawzajem smakiem. Nie mieszam w trakcie smażenia! Na koniec zdejmuję pokrywkę i smażę całość jeszcze 5 minut. Podaję na gorąco.
Składniki na 1 osobę:
1-2 jajka
1 średni pomidor
1 średnia cebula
2-3 plastry żółtego sera
10-12 plasterków kiełbasy typu wiejska
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz