Szukaj na blogu

Kluski ziemniaczane z cukinią

  Jestem ostatnio bardzo monotematyczna, wiem ;) Cukinia pojawia się w wielu moich potrawach, ale mogę to łatwo wytłumaczyć: to jedno z moich ulubionych warzyw, zwłaszcza teraz, gdy jest najpiękniejsza i najsmaczniejsza. Chcę też pokazać, jak potrafi być uniwersalna (pamiętacie konfitury?)




Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mała żółta cukinia
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej + 2-3 do podsypania
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po czym przepuszczam przez praskę. Cukinię ścieram na grubej tarce (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę ok. 5 minut. Lekko przestudzoną dodaję do chłodnych ziemniaków. Dodaję jajko, obie mąki, majeranek, sól i pieprz do smaku. Łyżką łączę składniki, wykładam masę na stolnicę obficie posypaną mąką i z grubsza zagniatam w całość. Ciasta nie należy wyrabiać długo; będzie miękkie i dość kleiste. Z ciasta od razu robię kulki wielkości małej mandarynki (dłonie oprószone mąką), wrzucam je do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Podaję z podsmażoną cebulką (z odrobiną koperku).
Przepis autorski.


                   

                   

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger