Szukaj na blogu

Seler naciowy duszony z pomidorami

   Seler naciowy najczęściej jemy na surowo, jednak zdarza mi się przygotowywać go również na ciepło. Przepis na selera duszonego z masłem i czosnkiem jest jednym z najpopularniejszych na blogu, więc najwyraźniej wiele osób szuka innego zastosowania dla tego warzywa.
  Dziś podrzucę Wam pomysł na pyszną potrawkę z tym warzywkiem: z pomidorem, odrobiną kardamonu i natką pietruszki.


Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1 duży pomidor
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta kardamonu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umyte łodygi selera (bez natki) kroję w cienkie plasterki i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem. Lekko go solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, smażę 7-8 minut. Pomidora kroję w kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki) i dodaję do selera, dodaję także posiekaną natkę pietruszki. Łącznie duszę warzywa ok. 25 minut, na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger