Seler naciowy duszony z pomidorami
Seler naciowy najczęściej jemy na surowo, jednak zdarza mi się przygotowywać go również na ciepło. Przepis na selera duszonego z masłem i czosnkiem jest jednym z najpopularniejszych na blogu, więc najwyraźniej wiele osób szuka innego zastosowania dla tego warzywa.
Dziś podrzucę Wam pomysł na pyszną potrawkę z tym warzywkiem: z pomidorem, odrobiną kardamonu i natką pietruszki.
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1 duży pomidor
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta kardamonu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte łodygi selera (bez natki) kroję w cienkie plasterki i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem. Lekko go solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, smażę 7-8 minut. Pomidora kroję w kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki) i dodaję do selera, dodaję także posiekaną natkę pietruszki. Łącznie duszę warzywa ok. 25 minut, na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Dziś podrzucę Wam pomysł na pyszną potrawkę z tym warzywkiem: z pomidorem, odrobiną kardamonu i natką pietruszki.
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1 duży pomidor
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta kardamonu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte łodygi selera (bez natki) kroję w cienkie plasterki i przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem. Lekko go solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, smażę 7-8 minut. Pomidora kroję w kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki) i dodaję do selera, dodaję także posiekaną natkę pietruszki. Łącznie duszę warzywa ok. 25 minut, na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz