Biała kapusta smażona z czosnkiem i miodem
Kapusta jest w wersji dość pikantnej, z wyczuwalną słodyczą miodu, co wg mnie doskonale do niej pasuje. Tak przyrządzona świetnie będzie smakowała z grillowanym mięsem.
Składniki:
mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
5-6 ząbków czosnku
liść pora, selera, lubczyku - zwinięte i związane
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1,5 do 2 łyżek smalcu
1 do 2 płaskich łyżeczek miodu - ten powinien być wyraźnie wyczuwalny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę (nie musi być bardzo drobno) przekładam do garnka z rozpuszczonym smalcem. Liście związuję nitką, dokładam do kapusty. Boczek kroję w cienkie paseczki, dodaję do garnka. Wszystko lekko solę i smażę na wolnym ogniu, pod pokrywką, ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaję posiekany drobniutko czosnek i miód, smażę kapustę jeszcze 15 minut - już bez przykrywki, mieszając i uważając żeby się nie przypaliła. Na koniec doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Podaję do grillowanych mięs.
Przepis autorski.
Składniki:
mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
5-6 ząbków czosnku
liść pora, selera, lubczyku - zwinięte i związane
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1,5 do 2 łyżek smalcu
1 do 2 płaskich łyżeczek miodu - ten powinien być wyraźnie wyczuwalny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę (nie musi być bardzo drobno) przekładam do garnka z rozpuszczonym smalcem. Liście związuję nitką, dokładam do kapusty. Boczek kroję w cienkie paseczki, dodaję do garnka. Wszystko lekko solę i smażę na wolnym ogniu, pod pokrywką, ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaję posiekany drobniutko czosnek i miód, smażę kapustę jeszcze 15 minut - już bez przykrywki, mieszając i uważając żeby się nie przypaliła. Na koniec doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Podaję do grillowanych mięs.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz