Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Moją kolejną sałatką na zimę są plasterki ogórków ze słodko-kwaśną zalewą z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
3 pełne łyżki soli ziołowej
Proporcje zalewy:
3 szklanki wody
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
1 pełna łyżeczka soli kamiennej
2 łyżki gorczycy
8-10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Dokładnie umyte ogórki kroję w plasterki, przekładam do dużej miski, zasypuję solą i mieszam, by się nią pokryły. Odstawiam na 5-6 godzin, po czym odlewam płyn (bez wyciskania ogórków). Następnie układam ściśle ogórki w słoikach.
Wodę z cukrem,solą, gorczycą i zielem angielskim gotuję 10 minut, po czym dodaję przecier i gotuję zalewę jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaję ocet. Gorącą zalewą uzupełniam słoiki tak, by ogórki nie wystawały ponad jej powierzchnię. Mocno zakręcam słoiki i pasteryzuję je 5 minut od zagotowania. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis autorski.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
3 pełne łyżki soli ziołowej
Proporcje zalewy:
3 szklanki wody
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
1 pełna łyżeczka soli kamiennej
2 łyżki gorczycy
8-10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Dokładnie umyte ogórki kroję w plasterki, przekładam do dużej miski, zasypuję solą i mieszam, by się nią pokryły. Odstawiam na 5-6 godzin, po czym odlewam płyn (bez wyciskania ogórków). Następnie układam ściśle ogórki w słoikach.
Wodę z cukrem,solą, gorczycą i zielem angielskim gotuję 10 minut, po czym dodaję przecier i gotuję zalewę jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaję ocet. Gorącą zalewą uzupełniam słoiki tak, by ogórki nie wystawały ponad jej powierzchnię. Mocno zakręcam słoiki i pasteryzuję je 5 minut od zagotowania. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz