Pikantny schab duszony z cebulą
Schab inaczej, bo duszony powoli z dużą ilością cebuli. Przyprawiłam go pieprzem cayenne, dodałam także czosnek, dzięki czemu jest przyjemnie pikantny w smaku.
Składniki:
kilka kotletów schabowych, ok. 1 cm grubości
po 1 dużej cebuli na kotlet
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki smalcu
Przyprawy:
sól, pieprz cayenne, majeranek
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam i nacinam je ostrym nożem na głębokość 2 milimetrów z obu stron. W nacięcia wcieram sól, pieprz cayenne (ostrożnie z ilością) i majeranek. Przygotowane w ten sposób mięso odstawiam na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam smalec i układam kotlety - smażę je po 3 minuty z obu stron, by się zarumieniły. Obrane cebule kroję w grube piórka, dokładam na patelnię, oprószam ją solą. Przykrywam patelnię i duszę wszystko na wolnym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed końcem duszenia dodaję posiekany czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz