Bakłażan faszerowany pieczarkami i serem
Gdyby bakłażany nie były tak drogie, jak niestety często są, jadłabym je kilka razy w tygodniu. Uwielbiam ich smak, konsystencję, łatwość z jaką można je połączyć z prostymi składnikami w genialne danie. Lubię bakłażany z patelni, czy grilla, ale najbardziej smakują mi te z piekarnika.
Składniki:
po 1 średnim bakłażanie na osobę
350-400 g. pieczarek
tarta mozzarella
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję i osuszam bakłażany, kroję je wzdłuż na pół i wydrążam miąższ, pozostawiając ok. 1 cm. Oprószam solidnie bakłażany solą i odstawiam na 5 minut, po czym je opłukuję i znów osuszam. Układam na blasze wyłożonej papierem, solę lekko, smaruję oliwą i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. W tym czasie ścieram na grubej tarce umyte wcześniej pieczarki i smażę je z odrobiną soli na niewielkiej ilości oliwy - aż wyparuje woda. Zdejmuję z patelni pieczarki, dolewam oliwę i wrzucam posiekany miąższ z bakłażanów. Gdy się zeszkli, dodaję z powrotem pieczarki, doprawiam całość sosem sojowym, solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Smażę razem kilka minut. po czym przekładam farsz do podpieczonych bakłażanów. Tak przygotowane łódeczki posypuję mozzarellą i ozdabiam przekrojonymi pomidorkami, wstawiam do piekarnika na 25 minut (dalej 220 stopni C). Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Składniki:
po 1 średnim bakłażanie na osobę
350-400 g. pieczarek
tarta mozzarella
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję i osuszam bakłażany, kroję je wzdłuż na pół i wydrążam miąższ, pozostawiając ok. 1 cm. Oprószam solidnie bakłażany solą i odstawiam na 5 minut, po czym je opłukuję i znów osuszam. Układam na blasze wyłożonej papierem, solę lekko, smaruję oliwą i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. W tym czasie ścieram na grubej tarce umyte wcześniej pieczarki i smażę je z odrobiną soli na niewielkiej ilości oliwy - aż wyparuje woda. Zdejmuję z patelni pieczarki, dolewam oliwę i wrzucam posiekany miąższ z bakłażanów. Gdy się zeszkli, dodaję z powrotem pieczarki, doprawiam całość sosem sojowym, solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Smażę razem kilka minut. po czym przekładam farsz do podpieczonych bakłażanów. Tak przygotowane łódeczki posypuję mozzarellą i ozdabiam przekrojonymi pomidorkami, wstawiam do piekarnika na 25 minut (dalej 220 stopni C). Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz