Kotlety mielone z cukinią i ziołami
Smak tradycyjnych kotletów mielonych dość często odmieniam, dodając przeróżne zioła, grzyby czy ser. Zazwyczaj dodaję do masy mięsnej ugotowany jeden lub dwa ziemniaki - znacie ten patent ? Kotlety są delikatniejsze, miękkie w środku.
Dziś dodałam startą cukinię, która jest z natury bardzo soczysta, więc nawet pomimo odcedzenia większości soku dodała kotletom delikatności i pysznej wilgoci. Może też mieć znaczenie fakt, że przez takie dodatki kotletów jest po prostu więcej :)
Składniki na 8 dużych kotletów:
500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umytą cukinię bez obierania ścieram na grubej tarce do miski, lekko solę i ściskam dłonią, by puściła sok. Odlewam płyn. Do miski z cukinią dodaję mięso, drobno posiekane cebulę i czosnek, zioła, jajko i bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie do połączenia się składników. Z masy formuję 8 kotletów, panieruję je w bułce tartej (niekoniecznie) i smażę z obu stron po 5-6 minut.
Dziś dodałam startą cukinię, która jest z natury bardzo soczysta, więc nawet pomimo odcedzenia większości soku dodała kotletom delikatności i pysznej wilgoci. Może też mieć znaczenie fakt, że przez takie dodatki kotletów jest po prostu więcej :)
Składniki na 8 dużych kotletów:
500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umytą cukinię bez obierania ścieram na grubej tarce do miski, lekko solę i ściskam dłonią, by puściła sok. Odlewam płyn. Do miski z cukinią dodaję mięso, drobno posiekane cebulę i czosnek, zioła, jajko i bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie do połączenia się składników. Z masy formuję 8 kotletów, panieruję je w bułce tartej (niekoniecznie) i smażę z obu stron po 5-6 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz