Szukaj na blogu

Kurczak pieczony z grzybami leśnymi

 W soboty, choć to niby wolny dzień, jakoś mi zawsze brakuje czasu na długie spędzanie go w kuchni, więc często stawiam na obiad z piekarnika, a to bardzo upraszcza mi życie, bo zazwyczaj piekę mięso od razu z ziemniakami lub warzywami. Tak jak i dziś : kurczak piekł się w pachnącym sosie razem z marchewką, cebulą i grzybami, a w drugim naczyniu równocześnie piekły się ziemniaki.




Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki)
1 mała marchewka
1 cebula
10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych (podgrzybki)
1 łyżka suszonego majeranku
1 płaska łyżka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
  Myję i osuszam kurczaka, nacieram go dokładnie mieszaniną soli, pieprzu i majeranku, przekładam do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Obkładam mięso pokruszonymi grzybami, pokrojoną w piórka cebulą i marchewką w plasterkach, lekko polewam niewielką ilością oleju. Przykrywam naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstawiam do piekarnika (200 stopni C) na godzinę, po czym zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 20 minut. Podaję z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis autorski.


              

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger