Biała kiełbasa duszona w kapuście z pieczarkami
Czasami ulegam prośbom i gotuję "zwyczajny" obiad :)
Zwyczajny, czyli mało blogowy i taki, co to nawet zdjęcie niekoniecznie się robi ;) Tyle że taki obiad potrafi być niezmiernie smaczny, tak smaczny, że aż się nim muszę podzielić.
Kiszona kapusta, biała kiełbasa- to duet dobrze znany większości. Dodałam do niego cebulę, czosnek i podsmażone pieczarki - i wyszło danie pierwsza klasa :)
Składniki:
400 g. kapusty kiszonej
2 cebule
1 ząbek czosnku
15 pieczarek
5 białych, parzonych kiełbasek
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę i odcedzam, lekko siekam. Wrzucam do garnka z grubym dnem, dolewam trochę wody (tyle, by była na dnie) i łyżkę oleju i pod pokrywką gotuję 10-15 minut, by zmiękła. Na patelnię wlewam pozostały olej i podsmażam na rumiano nacięte kiełbaski. Zdejmuję je z patelni, podsmażam pocięte w grube piórka cebule, po czym także na tym samym tłuszczu pokrojone grubo pieczarki. Cebulę i pieczarki wrzucam do kapusty, dodaję posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Kiełbaski tnę na kawałki, dodaję do reszty, duszę jeszcze 15 minut.
Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Zwyczajny, czyli mało blogowy i taki, co to nawet zdjęcie niekoniecznie się robi ;) Tyle że taki obiad potrafi być niezmiernie smaczny, tak smaczny, że aż się nim muszę podzielić.
Kiszona kapusta, biała kiełbasa- to duet dobrze znany większości. Dodałam do niego cebulę, czosnek i podsmażone pieczarki - i wyszło danie pierwsza klasa :)
Składniki:
400 g. kapusty kiszonej
2 cebule
1 ząbek czosnku
15 pieczarek
5 białych, parzonych kiełbasek
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę i odcedzam, lekko siekam. Wrzucam do garnka z grubym dnem, dolewam trochę wody (tyle, by była na dnie) i łyżkę oleju i pod pokrywką gotuję 10-15 minut, by zmiękła. Na patelnię wlewam pozostały olej i podsmażam na rumiano nacięte kiełbaski. Zdejmuję je z patelni, podsmażam pocięte w grube piórka cebule, po czym także na tym samym tłuszczu pokrojone grubo pieczarki. Cebulę i pieczarki wrzucam do kapusty, dodaję posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Kiełbaski tnę na kawałki, dodaję do reszty, duszę jeszcze 15 minut.
Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz