Potrawka z chlebem
Zanim skrytykujecie, że to ciężkostrawne i tłuste, od razu zastrzegam, że nie radzę jeść tej potrawki zbyt często :) Poza tym bardzo polecam ją osobom, które czeka duży wysiłek, bo energii dostarczy naprawdę sporo :) Poza tym - jest bardzo szybka i tania.
Składniki:
2 cebule
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
3 kromki czerstwego, ciemnego chleba (u mnie żytni)
100 g. kiełbasy typu wiejska
duża garść ziół: natki pietruszki, tymianku i bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
kilka łyżek wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej musztardy
Przygotowanie:
Kiełbasę kroję w bardzo cienkie, ukośne plastry, cebule w grube piórka. Na patelnię z olejem wrzucam cebulę, lekko ją solę i pod pokrywką duszę do zeszklenia. Dokładam kiełbasę, smażę chwilę razem, po czym dodaję pokrojoną w grubą kostkę paprykę, a po chwili przecięte na pół pomidorki. Gdy papryka lekko zmięknie, dodaję pokrojony w kostkę chleb. Duszę razem 5 minut, dolewam wodę, dodaję przecier i musztardę, a na końcu zioła. Doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewam razem, Podaję do chleba.
Przepis autorski.
Składniki:
2 cebule
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
3 kromki czerstwego, ciemnego chleba (u mnie żytni)
100 g. kiełbasy typu wiejska
duża garść ziół: natki pietruszki, tymianku i bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
kilka łyżek wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej musztardy
Przygotowanie:
Kiełbasę kroję w bardzo cienkie, ukośne plastry, cebule w grube piórka. Na patelnię z olejem wrzucam cebulę, lekko ją solę i pod pokrywką duszę do zeszklenia. Dokładam kiełbasę, smażę chwilę razem, po czym dodaję pokrojoną w grubą kostkę paprykę, a po chwili przecięte na pół pomidorki. Gdy papryka lekko zmięknie, dodaję pokrojony w kostkę chleb. Duszę razem 5 minut, dolewam wodę, dodaję przecier i musztardę, a na końcu zioła. Doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewam razem, Podaję do chleba.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz