Pyszne pieczone żeberka (z ziołami)
Bardzo lubię żeberka - pod każdą postacią - dziś pieczone z dużą ilością ziół, pełne smaku, pięknie pachnące. Polecam Wam taki sposób, są mięciutkie i przepyszne.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
po 1 łyżeczce: suszonego majeranku, bazylii, estragonu i oregano
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
2 ząbki czosnku
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Żeberka myję, osuszam i nacieram mieszanką przygotowaną z soli, ziół, papryki i czosnku, po czym odstawiam je do lodówki na 2 godziny. Na dno naczynia do pieczenia wlewam 2 łyżki oliwy, układam żeberka, polecam pozostałym olejem. Całość oprószam chili. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C, po czym zdejmuję folię (zostawiam ją) i piekę jeszcze pół godziny. Na ostatnie 15 minut znów przykrywam mięso folią aluminiową.
Przepis autorski.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
po 1 łyżeczce: suszonego majeranku, bazylii, estragonu i oregano
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
2 ząbki czosnku
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Żeberka myję, osuszam i nacieram mieszanką przygotowaną z soli, ziół, papryki i czosnku, po czym odstawiam je do lodówki na 2 godziny. Na dno naczynia do pieczenia wlewam 2 łyżki oliwy, układam żeberka, polecam pozostałym olejem. Całość oprószam chili. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C, po czym zdejmuję folię (zostawiam ją) i piekę jeszcze pół godziny. Na ostatnie 15 minut znów przykrywam mięso folią aluminiową.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz