Kapusta z ziemniakami (ciapkapusta)
Mieszkałam kilka lat na Śląsku i nie mogłam nie natknąć się na to danie ;) Ciapkapusta - pyszne, bardzo proste połączenie, a efekt wspaniały. Oczywiście jeszcze wszystko to kwestia gustu i smaku, w każdym razie w moim domu, gdy zrobię ją na obiad, widzę szczęście w bliskich mi oczach :) Zazwyczaj to samodzielny posiłek, czasami smażę do niej jajko. Można poszaleć z dodatkami: boczek, kiełbasa, czosnek, zioła, kminek - co kto lubi.
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg dobrej jakości, niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i gotuję je w lekko osolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie podsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dodaję posiekaną lekko kapustę. Lekko podsmażam, dolewam tyle wody, by się nie przypalała. Przykrywam patelnię pokrywką i podduszam kapustę do miękkości. Odlewam ziemniaki, duszę je dokładnie, dodaję miękką kapustę i masło, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
1 kg ziemniaków
0,5 kg dobrej jakości, niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i gotuję je w lekko osolonej wodzie do miękkości, w międzyczasie podsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dodaję posiekaną lekko kapustę. Lekko podsmażam, dolewam tyle wody, by się nie przypalała. Przykrywam patelnię pokrywką i podduszam kapustę do miękkości. Odlewam ziemniaki, duszę je dokładnie, dodaję miękką kapustę i masło, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz