Surówka z sałatą lodową, rukolą, rzodkiewką i ogórkiem
Surówka bardzo mi smakowała podana zamiast ziemniaków do duszonego kurczaka. Jest dość ostra, wyrazista, bo przecież i rukola, i rzodkiewka stanowią jej podstawowe składniki, ale też smak jest zbalansowany delikatnością ogórka i sałaty lodowej. Ostatecznego szlifu dodaje jej świetny, aksamitny, piękny także w kolorze gotowy dressing Winegret firmy Develey. To super wygodny w użyciu sos, w szklanej butelce, wydajny i łatwy do przechowania. Serdecznie go polecam, znajdziecie go na pewno na półkach sklepów.
1 część rukoli
2 części porwanych liści sałaty lodowej
zielony ogórek
kilka rzodkiewek
garść kaparów z zalewy
groszek ptysiowy
dressing Winegret z firmy Develey
Przygotowanie:
Z umytej i osuszonej rukoli obrywam ogonki, listki rwę na mniejsze kawałki. Mieszam w misce z porwaną sałatą lodową. Dodaję: pokrojony w półplasterki zielony ogórek (bez obierania, dokładnie umyty), posiekane rzodkiewki i kapary. Dokładnie mieszam, polewam dressingiem Winegret, wykładam na talerze, posypuję groszkiem ptysiowym. Podaję samodzielnie lub jako dodatek do mięs.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz