Ser pleśniowy w chrupiącej ziemniaczanej panierce
Spróbujcie, a się zakochacie w tym daniu, jak i ja :) Chrupiące ziemniaki niczym w plackach ziemniaczanych, a w środku płynny, pyszny ser.
Składniki na 1 osobę:
120-130 g. ulubionego sera pleśniowego
1 jajko
1 duży ziemniak
2 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
duża szczypta soli
czarny pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
żurawina
świeży tymianek
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję w miseczce. W drugiej mieszam mąkę, sól, pieprz i paprykę, Ser kroję na kawałki. Ziemniaka ścieram na grubej tarce, przekładam do miseczki. Panieruję wszystkie kawałki sera zachowując kolejność: jajko, mąka, jajko, mąka, jajko, ziemniaki - te trzeba lekko przykleić. układam tak przygotowany ser na patelni z rozgrzanym olejem, smażę z każdej strony na złoto, po czym przekładam na chwilę do odsączenia na papier. Podaję np z żurawina, z dodatkiem tymianku.
Przepis autorski.
Składniki na 1 osobę:
120-130 g. ulubionego sera pleśniowego
1 jajko
1 duży ziemniak
2 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
duża szczypta soli
czarny pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
żurawina
świeży tymianek
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję w miseczce. W drugiej mieszam mąkę, sól, pieprz i paprykę, Ser kroję na kawałki. Ziemniaka ścieram na grubej tarce, przekładam do miseczki. Panieruję wszystkie kawałki sera zachowując kolejność: jajko, mąka, jajko, mąka, jajko, ziemniaki - te trzeba lekko przykleić. układam tak przygotowany ser na patelni z rozgrzanym olejem, smażę z każdej strony na złoto, po czym przekładam na chwilę do odsączenia na papier. Podaję np z żurawina, z dodatkiem tymianku.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz