Różowy gulasz z szynki wieprzowej z marchewką i buraczkami
Delikatne, mięciutkie mięso duszone z marchewką i czerwonymi buraczkami, które dodały gulaszowi rumieńca - czyli rodzaj potrawki, wystarczy podać je z ugotowanymi ziemniakami, a będzie pysznie :)
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 marchewki
2 średnie czerwone buraczki (ugotowane)
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
ok. 1,5 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła
Przygotowanie:
Umyte i dokładnie osuszone mięso kroję w niewielką kostkę, lekko solę, oprószam mąką i smażę na oleju na złoto. W garnku zagotowuję wodę z marchewką pokrojoną w kostkę, przekładam do niej podsmażone mięso i duszę na małym ogniu, aż będzie miękkie. Obrane buraczki, także krojone w kostkę, dodaję w chwili, gdy pozostałe składniki są mięciutkie. Doprawiam całość do smaku, ewentualnie dodaję zioła (koperek, natkę pietruszki) i pół łyżeczki masła. Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 marchewki
2 średnie czerwone buraczki (ugotowane)
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
ok. 1,5 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła
Przygotowanie:
Umyte i dokładnie osuszone mięso kroję w niewielką kostkę, lekko solę, oprószam mąką i smażę na oleju na złoto. W garnku zagotowuję wodę z marchewką pokrojoną w kostkę, przekładam do niej podsmażone mięso i duszę na małym ogniu, aż będzie miękkie. Obrane buraczki, także krojone w kostkę, dodaję w chwili, gdy pozostałe składniki są mięciutkie. Doprawiam całość do smaku, ewentualnie dodaję zioła (koperek, natkę pietruszki) i pół łyżeczki masła. Podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz