Kapusta włoska - zasmażana
Po moich pieczonych gołąbkach zostało sporo włoskiej kapusty, więc zrobiłam z niej kolejną potrawę - zasmażyłam ją z cebulą, czosnkiem i mąką. Pyszne danie, i nic się nie marnuje :)
Składniki:
1 mała główka kapusty (ja zużyłam resztę która została mi po gołąbkach)
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
woda
4 łyżki oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli kapusta nie była wcześniej gotowana ( u mnie była, robiłam gołąbki), kroję ją w dość duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam niewielką ilością wody (by była na dnie) i gotuję 20 minut. Po tym czasie dolewam 2 łyżki oleju i gotuję dalej, a w międzyczasie obrane cebule kroję w duże kawałki i na pozostałym oleju smażę pod przykryciem, aż się zeszklą. Dodaję do cebuli posiekany czosnek i mąkę, mieszam i chwilę smażę razem - przekładam do ugotowanej kapusty ( w niej nie powinno być już dużo wody, tylko troszeczkę). Dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję jako dodatek do obiadów.
Przepis autorski.
Składniki:
1 mała główka kapusty (ja zużyłam resztę która została mi po gołąbkach)
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
woda
4 łyżki oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli kapusta nie była wcześniej gotowana ( u mnie była, robiłam gołąbki), kroję ją w dość duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam niewielką ilością wody (by była na dnie) i gotuję 20 minut. Po tym czasie dolewam 2 łyżki oleju i gotuję dalej, a w międzyczasie obrane cebule kroję w duże kawałki i na pozostałym oleju smażę pod przykryciem, aż się zeszklą. Dodaję do cebuli posiekany czosnek i mąkę, mieszam i chwilę smażę razem - przekładam do ugotowanej kapusty ( w niej nie powinno być już dużo wody, tylko troszeczkę). Dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję jako dodatek do obiadów.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz