Jajko z boczkiem i rukolą
Wczoraj nie zdążyłam zjeść śniadania, więc wynagrodziłam to sobie dziś. Przygotowałam kaloryczne, sycące jajko z rukolą, smażone w boczku. To jak zwykle niezawodne połączenie - płynne żółtko, chrupiący boczek, a na dodatek jeszcze doszła ostrość rukoli, która mi bardzo odpowiada.
Składniki na 1 osobę:
1 jako
2-3 plastry wędzonego boczku
10 listków rukoli
1 łyżeczka oliwy
płatki chili do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
sól
Przygotowanie:
Plastry boczku przez 1-2 smażę z 1 strony, by złapały kolor i przestały być surowe. Obręcz do formowania układam na małej patelni z rozgrzaną oliwą. Dwoma plastrami wykładam boki obręczy, trzeci plaster w kawałkach wkładam na dno, potem po kolei: rukola i jajko. Oprószam całość płatkami chili i lekko solę (ostrożnie, bo boczek jest słony). Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do momentu odpowiedniego ścięcia jajka. Przed podaniem zdejmuję obręcz.
Przepis autorski.
Składniki na 1 osobę:
1 jako
2-3 plastry wędzonego boczku
10 listków rukoli
1 łyżeczka oliwy
płatki chili do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
sól
Przygotowanie:
Plastry boczku przez 1-2 smażę z 1 strony, by złapały kolor i przestały być surowe. Obręcz do formowania układam na małej patelni z rozgrzaną oliwą. Dwoma plastrami wykładam boki obręczy, trzeci plaster w kawałkach wkładam na dno, potem po kolei: rukola i jajko. Oprószam całość płatkami chili i lekko solę (ostrożnie, bo boczek jest słony). Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę do momentu odpowiedniego ścięcia jajka. Przed podaniem zdejmuję obręcz.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz