Karkówka z grilla z miodem i rozmarynem
Przygotowałam pikantną karkówkę z lekką słodyczą miodu, z czosnkiem, majerankiem i zdecydowanym aromatem rozmarynu. W domowych warunkach, na patelni grillowej, i choć mięso nie ma tego charakterystycznego dla tradycyjnego grillowania zapachu węgla drzewnego, jest delikatne, miękkie i bardzo smaczne.
W potrawie użyłam złocistego miodu wielokwiatowego firmy Miody Suszka, z pasieki z siedemdziesięcioletnią tradycją.
Składniki:
8-10 plastrów karkówki wieprzowej
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego firmy Miody Suszka
2-3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Plastry mięsa lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam solą, pieprzem i majerankiem z obu stron, zostawiam na godzinę w lodówce. Na patelni grillowej rozgrzewam smalec, układam mięso i obsmażam z obu stron na rumiano, po czym dolewam tyle wody, by lekko pokryła dno patelni, dokładam rozmaryn, zmniejszam ogień i pod uchyloną pokrywką duszę do momentu, gdy woda wyparowuje. Powtarzam ten cykl jeszcze 2 razy, przy ostatnim dolewaniu wody dokładam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy mięso jest już miękkie, polewam je miodem, dolewam jeszcze odrobinę wody i przekładając ze strony na stronę jeszcze chwilę duszę.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz