Kotlety z kaszy gryczanej i kapusty kiszonej
Kotlety są z dość nietypowych składników, wiem, ale bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Zawsze ze składników, które mi zostają staram się wymyślać nowe potrawy. Zazwyczaj jestem zadowolona z efektu - tak jak i dziś. Gdyby pokusić się o sos grzybowy czy pieczarkowy, to obiad byłby super :)
Składniki:
1 szklanka posiekanej drobno, niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
1 szklanka ugotowanej na miękko kaszy gryczanej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka płatków owsianych
drobno posiekany tymianek
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę podsmażam przez kilka minut na oleju, aż się zrumieni, przekładam ją do miski. Na maśle podsmażam kaszę, również na rumiano, przekładam do kapusty. Dodaję jajko, płatki owsiane, ketchup, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek. Doprawiam solą i pieprzem. Powinna powstać dość ścisła masa - formuję z niej niewielkie kotleciki i na oleju smażę z obu stron po 2-3 minuty. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz