Szukaj na blogu

Kurczak duszony w smalcu i czerwonej cebuli

  Brzmi zatrważająco? Jak to w smalcu? A tak - i zapewniam, efekt końcowy jest pyszny. Wiele zależy od jakości smalcu, to bardzo ważny składnik, dlatego radzę Wam użyć, domowego, pachnącego czosnkiem, cebulką i majerankiem (mój przepis jest TU). Mięso jest najpierw lekko obsmażone, a potem leniwie dusi się ze słodką czerwoną cebulą. W trakcie tego dość długiego procesu smaki się cudownie łączą i otrzymujemy mięciutkie, delikatne mięsko w bardzo przyjemnym, dość gęstym i bardzo smacznym sosie.




Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki)
2-3 łyżki dobrego smalcu ze skwarkami, czosnkiem, majerankiem i cebulą
3 czerwone cebule
1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kurczaka myję, osuszam, oprószam solą i pieprzem i na łyżce smalcu delikatnie obsmażam, by nabrał koloru. Zdejmuję go z patelni, a na pozostały tłuszcz ze skwarkami wykładam pocięte w grube piórka cebule. Podsmażam je do zeszklenia pod przykryciem, po czym przekładam z powrotem na patelnię kurczaka, lekko mieszam, zmniejszam mocno ogień i duszę razem ok. godziny pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna puścić sok, w którym mięso delikatnie będzie się dusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie, dodaję paprykę i całość duszę jeszcze 15 minut. Ewentualnie dodaję odrobinę wody ( u mnie nie było takiej potrzeby).
Przepis autorski.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger