Duszona marchewka z beszamelem
Lubię marchewkę, lubię beszamel - a nigdy nie jadłam ich razem, więc dziś je połączyłam :) Spróbujcie, wyszedł świetny dodatek do obiadu, szybki w przygotowaniu bo zajął mi raptem może 20 minut.
Polecam!
Składniki:
0,5 kg marchewek
1 nieduży por (jasna część)
1 mała cebula
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną marchew kroję w ukośne, cienkie plasterki, wrzucam do garnka, zalewam wodą (nie musi przykrywać marchwi), lekko solę i pod pokrywką gotuję 5 minut. Odcedzam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dorzucam pokrojone w cienkie plasterki cebulę i pora, pod pokrywką duszę 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dolewam mleko, zostawiając łyżkę. Na patelnię dokładam drugą łyżkę masła. W mleku, które zostało mieszam dokładnie mąkę - wlewam mieszaninę na patelnie, mieszam, dokładam odsączoną marchew. Doprawiam świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Podaję na ciepło.
Przepis autorski.
Polecam!
Składniki:
0,5 kg marchewek
1 nieduży por (jasna część)
1 mała cebula
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną marchew kroję w ukośne, cienkie plasterki, wrzucam do garnka, zalewam wodą (nie musi przykrywać marchwi), lekko solę i pod pokrywką gotuję 5 minut. Odcedzam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dorzucam pokrojone w cienkie plasterki cebulę i pora, pod pokrywką duszę 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dolewam mleko, zostawiając łyżkę. Na patelnię dokładam drugą łyżkę masła. W mleku, które zostało mieszam dokładnie mąkę - wlewam mieszaninę na patelnie, mieszam, dokładam odsączoną marchew. Doprawiam świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Podaję na ciepło.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz