Szukaj na blogu

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Lubimy szpinak, więc taka wersja pierogów - z nim w roli głównej - bardzo nam odpowiada. 



Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki uduszonego szpinaku*
50 g. miękkiego masła
1/3 łyżeczki soli
ok. 1/3 szklanki dość mocno ciepłej wody
Farsz:
400 g. twarogu półtłustego
2 ziemniaki, ugotowane i przepuszczone przez praskę
1 szklanka uduszonego szpinaku*
Duszony szpinak:
1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak: zamrożony szpinak przekładam na suchą patelnię i podgrzewam, aż zrobi się z niego masa, do wyparowania wody. Wtedy dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Chwilę podgrzewam razem.
Ciasto: przesiewam mąkę do miski, dodaję żółtko, sól, przestudzony szpinak i stopniowo wodę. Ma powstać miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypuję trochę mąki lub dolewam trochę wody). Wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 10 minut.
Farsz: do miski przekładam ser, rozdrabniam go widelcem, dodaję duszony szpinak i poduszone ziemniaki. Mieszam dokładnie, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 4 części, każdą po kolei rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm (pozostałe ciasto trzymam pod przykryciem). Wycinam kółka, np. szklanką, na każde wykładam porcję farszu, po czym sklejam pierogi. Gotuję w osolonym wrzątku - najlepiej w szerokim garnku- 5 minut od wypłynięcia. Podaję okraszone cebulką z boczkiem.

                   

                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger