Sałatka śledziowa w słoiku (warstwowa)
Bardzo kolorowa, niezwykle pyszna, zdrowa i pięknie wygląda na stole. Dla wielbicieli śledzi idealna - słoikowa sałatka śledziowa z warzywami.
Składniki:
200 g. matiasów w oleju (odsączonych)
1 marchewka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
2 łyżeczki majonezu
duża szczypta curry
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka złotego siemienia lnianego
Słoik - z prostymi ściankami, bez zwężeń, żeby łatwo dało się wyjąć sałatkę
Przygotowanie:
Odsączam śledzie i kroję je w niewielką kostkę, Marchewkę obieram i ścieram na grubej tarce. Siekam szczypiorek, cebulkę kroję w kostkę. Rozgrzewam patelnię (suchą) i przekładam na nią marchewkę, lekko ją solę i oprószam curry. Smażę mieszając ok. 5 minut - powinna zmięknąć, może się lekko przyrumienić. Marchewkę przekładam do słoika, ugniatam na dnie. Warstwę marchewki smaruję łyżeczką majonezu. Na patelnię wrzucam posiekaną w małą kostkę cebulę, również ją lekko solę i mieszając smażę d zrumienienia, przekładam do słoika. Na gorącą cebulę wykładam posiekane śledzie, drugą łyżeczkę majonezu, a na górę posiekany szczypiorek. Wszystko posypuję podprażonym siemieniem lnianym. Zakręcam słoik i pozostawiam do ostudzenia warzyw, a potem wstawiam na noc do lodówki. Przed przełożeniem sałatki na talerz delikatnie okrajam ją nożem wzdłuż ścianek słoika i delikatnie wytrząsam. Oprószam z góry siemieniem lnianym.
Składniki:
200 g. matiasów w oleju (odsączonych)
1 marchewka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
2 łyżeczki majonezu
duża szczypta curry
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka złotego siemienia lnianego
Słoik - z prostymi ściankami, bez zwężeń, żeby łatwo dało się wyjąć sałatkę
Przygotowanie:
Odsączam śledzie i kroję je w niewielką kostkę, Marchewkę obieram i ścieram na grubej tarce. Siekam szczypiorek, cebulkę kroję w kostkę. Rozgrzewam patelnię (suchą) i przekładam na nią marchewkę, lekko ją solę i oprószam curry. Smażę mieszając ok. 5 minut - powinna zmięknąć, może się lekko przyrumienić. Marchewkę przekładam do słoika, ugniatam na dnie. Warstwę marchewki smaruję łyżeczką majonezu. Na patelnię wrzucam posiekaną w małą kostkę cebulę, również ją lekko solę i mieszając smażę d zrumienienia, przekładam do słoika. Na gorącą cebulę wykładam posiekane śledzie, drugą łyżeczkę majonezu, a na górę posiekany szczypiorek. Wszystko posypuję podprażonym siemieniem lnianym. Zakręcam słoik i pozostawiam do ostudzenia warzyw, a potem wstawiam na noc do lodówki. Przed przełożeniem sałatki na talerz delikatnie okrajam ją nożem wzdłuż ścianek słoika i delikatnie wytrząsam. Oprószam z góry siemieniem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz