Szparagi pieczone z marchewką
Wczoraj żegnaliśmy się ze szparagami, ale nieskutecznie :) Jeszcze dziś zrobiłam je na obiad - tym razem z piekarnika, razem z marchewka, czosnkiem i cebulką. Warzywa w ten sposób przygotowane są bardzo delikatne i smaczne.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3-4 młode marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej lub oliwa
świeża natka kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myję szparagi i marchew - tę obieram, po czym kroję na pół, a potem w słupki. Ze szparagów odcinam końcówki, po czym także dzielę je na pół. Układam warzywa w naczyniu do pieczenia, dorzucam kawałki cebuli, gałązki koperku i pokrojony w plasterki czosnek. Całość oprószam solą i pieprzem, polecam olejem/oliwą. Przykrywam naczynie folią do pieczenia (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę w temperaturze 170 stopni C. ok. 40 minut - warzywa powinny zrobić się mięciutkie. Wtedy zdejmuj folię, zwiększam temperaturę do 185 stopni C o piekę jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3-4 młode marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej lub oliwa
świeża natka kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myję szparagi i marchew - tę obieram, po czym kroję na pół, a potem w słupki. Ze szparagów odcinam końcówki, po czym także dzielę je na pół. Układam warzywa w naczyniu do pieczenia, dorzucam kawałki cebuli, gałązki koperku i pokrojony w plasterki czosnek. Całość oprószam solą i pieprzem, polecam olejem/oliwą. Przykrywam naczynie folią do pieczenia (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę w temperaturze 170 stopni C. ok. 40 minut - warzywa powinny zrobić się mięciutkie. Wtedy zdejmuj folię, zwiększam temperaturę do 185 stopni C o piekę jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz