Sałatka śledziowa z kukurydzą i ogórkiem
Lubię śledzie i zazwyczaj, gdy coś z nich robię to staram się sprawdzić nowe połączenia. Ta sałatka z czterech składników, wyjątkowo prosta i świeża w smaku.
Składniki:
200 g. płatów śledziowych w oleju
1 duży zielony ogórek
1 duża puszka kukurydzy
posiekany szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Odsączone z oleju śledzie kroję w paseczki i przekładam do miski. Obieram ogórka, kroję go wzdłuż na 4 części, wykrajam nasiona (puściłyby zbyt dużo wody w sałatce), a następnie kroję w kostkę. Przekładam do śledzi, razem z odsączoną z zalewy kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiam całość świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą, można dodać kapkę oliwy. Sałatkę podaję po schłodzeniu.
Składniki:
200 g. płatów śledziowych w oleju
1 duży zielony ogórek
1 duża puszka kukurydzy
posiekany szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Odsączone z oleju śledzie kroję w paseczki i przekładam do miski. Obieram ogórka, kroję go wzdłuż na 4 części, wykrajam nasiona (puściłyby zbyt dużo wody w sałatce), a następnie kroję w kostkę. Przekładam do śledzi, razem z odsączoną z zalewy kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiam całość świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą, można dodać kapkę oliwy. Sałatkę podaję po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz