Kurczak w pikantnym sosie
W przyszłym tygodniu znów jadę na warsztaty, po raz drugi będzie to kuchnia indyjska. A ja ją naprawdę uwielbiam! Zresztą często doprawiam moje dania przyprawami z tej kuchni. Dziś zjemy na obiad kurczaka w gęstym sosie z pomidorów, bardzo aromatycznym i wyrazistym, a także dość pikantnym. Podam go z delikatnym ryżem basmati.
Składniki:
2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
marynata:
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 łyżki wody
Sos:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 duży, mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka przyprawy Karahi Chicken Masala, polecam Skworcu
1 łyżeczka przyprawy Kitchen King Masala, polecam Skworcu
sól, pieprz, ewentualnie brązowy cukier do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam składniki marynaty i wykładam ją na kurczaka. Mieszam, by każdy kawałek się nią pokrył, po czym wstawiam miskę do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowuję sos: obrane cebule kroję w małą kostkę, czosnek siekam drobno. Kroję również pomidora. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ziarna kardamonu i smażę je przez minutę. Dodaję posiekany czosnek, smażę 15 sekund, a następnie wrzucam pokrojoną cebulę. Wszystko lekko solę i mieszając smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodaję pokrojonego pomidora i pomidory z puszki, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję przyprawy Karahi Chicken Masala oraz Kitchen King Masaka, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam ostatecznie do smaku.
Kurczaka z marynatą przesmażam krótko na patelni z odrobiną masła klarowanego, przekładam do sosu i duszę jeszcze 20 minut. Potrawkę podaję z ryżem, posypaną np. posiekaną kolendrą.
Składniki:
2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
marynata:
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 łyżki wody
Sos:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 duży, mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka przyprawy Karahi Chicken Masala, polecam Skworcu
1 łyżeczka przyprawy Kitchen King Masala, polecam Skworcu
sól, pieprz, ewentualnie brązowy cukier do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam składniki marynaty i wykładam ją na kurczaka. Mieszam, by każdy kawałek się nią pokrył, po czym wstawiam miskę do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowuję sos: obrane cebule kroję w małą kostkę, czosnek siekam drobno. Kroję również pomidora. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ziarna kardamonu i smażę je przez minutę. Dodaję posiekany czosnek, smażę 15 sekund, a następnie wrzucam pokrojoną cebulę. Wszystko lekko solę i mieszając smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodaję pokrojonego pomidora i pomidory z puszki, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję przyprawy Karahi Chicken Masala oraz Kitchen King Masaka, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam ostatecznie do smaku.
Kurczaka z marynatą przesmażam krótko na patelni z odrobiną masła klarowanego, przekładam do sosu i duszę jeszcze 20 minut. Potrawkę podaję z ryżem, posypaną np. posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz