Wieczór kultury i kuchni bengalskiej - Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi
Na zaproszenie organizatora Festiwalu Dobrego Smaku wczorajszy wieczór spędziłam w Łodzi, w studio BOOK & COOK. Gościem specjalnym był Ambasador Ludowej Republiki Bangladeszu, pan Muhammad Mahfuzur Rahman, który przybliżył nam kulturę i kuchnię swojego kraju. Przyznam, że główną atrakcją była dla mnie możliwość spróbowania wyśmienitych potraw, jakie przygotowali dla nas wyśmienici kucharze.
Kuchnia bengalska opiera się na ryżu i w dużej mierze na rybach oraz owocach morza. To co widzicie poniżej to dwa rodzaje przystawek, pyszne pierożki z farszem rybnym i nadzieniem wegetariańskim (m.in. ziemniaki i orzeszki ziemne)
Bardzo ciekawe były jajka otoczone warstwą ziemniaczanego puree, panierowane w bułce i smażone w głębokim tłuszczu - świetna przekąska! Smakowała zupełnie po polsku :)
Mieszkańcy Bangladeszu lubią też słodycze - ten deser był przygotowany z marchewki! Przypuszczam, że był to gajar ka halwa - dało się wyraźnie wyczuć w smaku kardamon i orzechy. Pewnie się pokuszę o jego przygotowanie, bo to bardzo smaczna rzecz:
Serdecznie dziękuję za zaproszenie - to był bardzo smaczny wieczór!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz