Szukaj na blogu

Wieczór kultury i kuchni bengalskiej - Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

 Na zaproszenie organizatora Festiwalu Dobrego Smaku wczorajszy wieczór spędziłam w Łodzi, w studio BOOK & COOK. Gościem specjalnym był Ambasador Ludowej Republiki Bangladeszu, pan Muhammad Mahfuzur Rahman, który przybliżył nam kulturę i kuchnię swojego kraju. Przyznam, że główną atrakcją była dla mnie możliwość spróbowania wyśmienitych potraw, jakie przygotowali dla nas wyśmienici kucharze. 



                        


                           

Kuchnia bengalska opiera się na ryżu i w dużej mierze na rybach oraz owocach morza. To co widzicie poniżej to dwa rodzaje przystawek, pyszne pierożki z farszem rybnym i nadzieniem wegetariańskim (m.in. ziemniaki i orzeszki ziemne)




Bardzo ciekawe były jajka otoczone warstwą ziemniaczanego puree, panierowane w bułce i smażone w głębokim tłuszczu - świetna przekąska! Smakowała zupełnie po polsku :)




 Nie mogło zabraknąć ryżu i krewetek:



                        


Mieszkańcy Bangladeszu lubią też słodycze - ten deser był przygotowany z marchewki! Przypuszczam, że był to gajar ka halwa - dało się wyraźnie wyczuć w smaku kardamon i orzechy. Pewnie się pokuszę o jego przygotowanie, bo to bardzo smaczna rzecz:


Serdecznie dziękuję za zaproszenie - to był bardzo smaczny wieczór!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger