Szukaj na blogu

Schabowe duszone z ziołami, czosnkiem i cebulą

Schabowy przygotowany nieco inaczej - bez panierki, ze sporą ilością ziół, z czosnkiem i cebulką. Bardzo pyszny i w sumie szybki - mięso robiłam tyle czasu, ile gotowały się ziemniaki.



Składniki na 2 osoby:
2 kotlety schabowe (ok. 1 cm grubości)
1 duża czerwona cebula
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy:
sól, świeżo mielony czarny pieprz, curry, słodka mielona papryka, suszone: majeranek, lubczyk i natka pietruszki, zioła prowansalskie
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam je solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety i smażę - gdy będą już z obu stron rumiane, dodaję posiekane w półplasterki cebule.  Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę razem 6-7 minut, by cebula zmiękła. Następnie dodaję posiekany czosnek, słodką paprykę i odrobinę wody - duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Podaję z ziemniakami z wody.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger