Szukaj na blogu

Grillowane zielone szparagi (z boczkiem)

Kończy się nieuchronnie sezon na szparagi. U nas uroczyste zamkniecie nastąpiło dziś - przygotowałam je na patelni grillowej, z marynatą z czosnku i sosu sojowego, zawinięte w apetycznie rumiany boczek. Były absolutnie cudowne....



Składniki:
15 szparagów, mniej więcej równej grubości
6 plastrów wędzonego, surowego boczku
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 duży ząbek czosnku
Dodatkowo:
olej do posmarowania patelni
Przygotowanie:
Umyte szparagi przycinam lekko, usuwając podsuszone końcówki. Układam je w płaskich pęczkach po 5  i spinam wykałaczkami, jak na zdjęciu (w 2 miejscach). Mieszam składniki marynaty i pędzlem nanoszę ją na szparagi, odkładam ja na 15 minut. Następnie miedzy wykałaczkami zawijam wokół szparagów plastry boczku. Tak przygotowane szparagi układam na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni grillowej, smażę z obu stron po ok. 5 minut. Podaję na gorąco.


                          

                          



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger