Hummus - pasta z ciecierzycy i sezamu
Hummus to pyszna potrawa kuchni arabskiej, oparta na ciecierzycy i sezamie (a właściwie paście sezamowej tahini). Warto go zrobić i cieszyć się wspaniałym posiłkiem, z wyczuwalnym smakiem czosnku i cytryny. Podany z dobrej jakości oliwą i ulubionymi warzywnymi dodatkami naprawdę potrafi zachwycić.
1 szklanka ciecierzycy
1,5 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
sok z połowy cytryny
2 niewielkie ząbki czosnku
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka oliwy
sól do smaku
woda
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam ją na 4-5 godzin. Następnie odlewam wodę, dolewam nową i gotuję ciecierzycę aż będzie miękka. Jeszcze ciepłą (po odcedzeniu - płyn zostawiam) lekko duszę w misce, dokładam pastę tahini i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam oliwę i sok z cytryny, lekko solę i miksuję (im dłużej, tym hummus będzie bardziej aksamitny). Aby uzyskać pożądaną konsystencję dolewam po trosze wodę z gotowania ciecierzycy. Na końcu doprawiam do smaku solą i olejem sezamowym, jeszcze raz miksuję.
Hummus przechowuję w zamkniętym słoiku, w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz