Kotlety z kalafiora i ziemniaków
Kotlety warzywne są bardzo smaczne i tanie, zwłaszcza jeśli korzystamy z warzyw sezonowych. Można je podawać tak jak kotlety mięsne, z ziemniakami i surówką, lub po prostu jako samodzielne danie.
Dziś przygotowałam bardzo dobre kotlety z kalafiora i młodych ziemniaków. Nie dodawałam do masy jajka, co powoduje że są wyjątkowo delikatne, jednak są dość trudne przy smażeniu. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, dodajcie do masy trochę bułki tartej i jajko.
Składniki na 7-8 sztuk:
pół dużego lub mały kalafior
8 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
posiekana natka zielonej pietruszki
do smaku: sól, pieprz, szczypta curry i mielonego kuminu, czosnek granulowany
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Można dodać surowe jajko i trochę bułki tartej do środka, wtedy kotlety będą twardsze i łatwiej będzie smażyć (nie dodawałam)
Przygotowanie:
Kalafiora i ziemniaki gotuję do miękkości. Kalafiora bardzo dobrze odsączam na sicie, po czym duszę go widelcem, a ziemniaki ścieram na grubej tarce. Dodaję mąkę i posiekaną natkę pietruszki (ilość wg uznania), mieszam by składniki się połączyły (krótko), doprawiam do smaku. Formuję kotlety, panieruję je w bułce i smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Dziś przygotowałam bardzo dobre kotlety z kalafiora i młodych ziemniaków. Nie dodawałam do masy jajka, co powoduje że są wyjątkowo delikatne, jednak są dość trudne przy smażeniu. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, dodajcie do masy trochę bułki tartej i jajko.
Składniki na 7-8 sztuk:
pół dużego lub mały kalafior
8 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
posiekana natka zielonej pietruszki
do smaku: sól, pieprz, szczypta curry i mielonego kuminu, czosnek granulowany
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Można dodać surowe jajko i trochę bułki tartej do środka, wtedy kotlety będą twardsze i łatwiej będzie smażyć (nie dodawałam)
Przygotowanie:
Kalafiora i ziemniaki gotuję do miękkości. Kalafiora bardzo dobrze odsączam na sicie, po czym duszę go widelcem, a ziemniaki ścieram na grubej tarce. Dodaję mąkę i posiekaną natkę pietruszki (ilość wg uznania), mieszam by składniki się połączyły (krótko), doprawiam do smaku. Formuję kotlety, panieruję je w bułce i smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz