Sałatka z grillowanym oscypkiem, rzodkiewką, dynią i gruszką
Jeśli macie ochotę na coś bardzo smacznego, ale nie chcecie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, polecam moją sałatkę z grillowanym oscypkiem, słodką gruszką i chrupiącą rzodkiewką. Smaku dopełnia delikatny, jogurtowy sos i rewelacyjny olej z pestek dyni, którego zakup bardzo polecam - to wspaniały i bardzo zdrowy dodatek do potraw.
Składniki na 2 porcje:
mix sałat
1 mały oscypek
1 gruszka
4 duże rzodkiewki + 1 surowa
olej z pestek dyni, polecam Woj-Len
sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni
pestki dyni do posypania sałatki
Przygotowanie:
Dokładnie myję i osuszam sałatę. Jogurt mieszam z sokiem z cytryny, doprawiam do smaku sola, pieprzem i odrobiną cukru. Oscypka kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm, podobnie gruszkę, rzodkiewki troszkę cieniej. Patelnię grillową smaruję olejem rzepakowym (np. za pomocą papierowego ręcznika lub pędzelka), rozgrzewam ją i układam plastry oscypka, gruszki i rzodkiewek. Gdy są lekko rumiane (zwłaszcza oscypek), przekładam je na drugą stronę. Sałatę wykładam do miseczek, polecam sosem jogurtowym, lekko mieszam, po czym układam grillowane produkty z patelni. Polewam sałatki olejem z pestek dyni, posypuję całymi pestkami (można je wcześniej podprażyć) oraz posiekaną surową rzodkiewką i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz