Lekka sałatka z fetą, truskawkami i olejem dyniowym
Składniki:
mix sałat
feta light
świeże truskawki (2-3 na porcję)
kilka kaparów
zielony ogórek
posiekany szczypiorek i cebulka dymka
słonecznik
olej z pestek dyni, polecam WOJ-LEN
Sos:
0,5 łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu w zamian)
duża szczypta soli
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 łyżeczki musztardy ziołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę, ogórka i truskawki myję i osuszam. Ogórka obieram i kroję w cienkie półplasterki , truskawki kroję w dużą kostkę. Na talerzyku lub w miseczce układam garść mixu sałat, dodaję ogórka, truskawki, trochę fety pokruszonej na małe kawałki, posiekany szczypiorek z dymką i lekko rozdrobnione kapary. Lekko wszystko mieszam. Przygotowuję sos (najłatwiej zrobić to w zakręcanym słoiku, mocno nim potrząsając): w wodzie mineralnej rozpuszczam cukier (miód) i sól, dodaję sok z cytryny i musztardę, a na końcu oliwę. Sosem polewam sałatkę, na końcu dodatkowo polewam ją olejem z pestek dyni i posypuję słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz