Pyszna sałatka z pomidorów z orzechami i fetą
Czas chyba przyzwyczaić się do upałów (nie powiem, żebym była z tego powodu zbyt szczęśliwa, dla mnie optymalna temperatura to jakieś 25 stopni). Skoro tak gorąco, trzeba zadbać o nawodnienie organizmu - oczywiście pijemy duuużo wody, ale i wiele posiłków może nam jej dodatkowo dostarczyć. Na przykład sałatka z soczystych pomidorów malinowych. Jest pyszna, lekka i moim zdaniem idealna na letnie upały. I oczywiście błyskawiczna - w sam raz na Błyskawiczny Piątek :)
Składniki na 1 porcję:
1 średniej wielkości pomidor malinowy (z małą ilością pestek, miąższysty)
garść endywii
kiełki brokuła
garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
1 łyżka pokruszonej fety
bazylia drobnolistna
czerwona cebula
olej z pestek dyni, polecam Woj-Len
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Endywię i pomidora myję i osuszam. Połowę pomidora kroję w bardzo cienkie plasterki i układam je na ściankach płaskiej miseczki. Posypuję pomidora listkami bazylii i pokruszoną fetą. Układam endywię, a potem na środek wrzucam resztę pomidora pokrojoną w kawałki. Posypuje wszystko orzechami, bazylią, cienko pokrojoną cebulą. Doprawiam solą i pieprzem, skrapiam olejem z pestek dyni. Podaję od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz