Ziemniaki z groszkiem cukrowym i zasmażanymi pomidorami
To świetne, kolorowe i lekkie danie, idealne by wykorzystać młode warzywa. Niestety nie udało mi się kupić groszku, który w całości nadawałby się do zjedzenia - musieliśmy troszkę pogrzebać w talerzach, by wydobyć zielone kulki i pozbyć się łupinek, które już były zbyt twarde. Ale to drobiazg w porównaniu ze smakiem, którym groszek podzielił się z ziemniakami ;) Rewelacyjnym dodatkiem, i to nie tylko do pieczonych ziemniaków, są pomidory smażone z ziołami. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
300 g. groszku cukrowego
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
olej na spód naczynia
Zasmażane pomidory:
1-2 duże pomidory malinowe
szczypiorek
zioła prowansalskie
sól
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki myję szczoteczką, kroję na ósemki i przekładam do miski. Posypuję je solą, słodką papryką, majerankiem i pieprzem, mieszam dokładnie. Dorzucam strączki groszku (wcześniej ucinam końcówki), mieszam i wykładam całość na blachę z olejem. Wlewam odrobinę wody (jakieś 1/3 szklanki), przykrywam blachę folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę pod folią ok. 40 minut, sprawdzam czy ziemniaki są miękkie - jeśli są, zdejmuję folię i dopiekam ok. 25 minut, by się lekko zarumieniły. Na jakieś 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotowuję pomidory: kroję je w ok. 0,5 cm plastry, układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dość grubo posypuję szczypiorkiem. Smażę ok. 15 minut, nie mieszając - tylko delikatnie usuwam skórkę - po kilku minutach łatwo się oddziela. Pomidory wykładam na upieczone ziemniaki.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
300 g. groszku cukrowego
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
olej na spód naczynia
Zasmażane pomidory:
1-2 duże pomidory malinowe
szczypiorek
zioła prowansalskie
sól
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki myję szczoteczką, kroję na ósemki i przekładam do miski. Posypuję je solą, słodką papryką, majerankiem i pieprzem, mieszam dokładnie. Dorzucam strączki groszku (wcześniej ucinam końcówki), mieszam i wykładam całość na blachę z olejem. Wlewam odrobinę wody (jakieś 1/3 szklanki), przykrywam blachę folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę pod folią ok. 40 minut, sprawdzam czy ziemniaki są miękkie - jeśli są, zdejmuję folię i dopiekam ok. 25 minut, by się lekko zarumieniły. Na jakieś 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotowuję pomidory: kroję je w ok. 0,5 cm plastry, układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dość grubo posypuję szczypiorkiem. Smażę ok. 15 minut, nie mieszając - tylko delikatnie usuwam skórkę - po kilku minutach łatwo się oddziela. Pomidory wykładam na upieczone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz