Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: polędwiczki z indyka z ryżem i orzechami

Lekko, pysznie i jednogarnkowo - danie idealne :) Dziś na obiad zrobiłam polędwiczki z indyka, duszone razem z ryżem, warzywami i orzechami. Serdecznie Wam polecam taki posiłek, to spora oszczędność czasu.

Polecam też inne danie jednogarnkowe: indyk z makaronem szpinakowym.



Składniki:
ok. 0,5 kg polędwiczek z indyka
2 marchewki
1 cebula
1 gałązka lubczyku (może być sama łodyga)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki pszennej (można ją ewentualnie pominąć)
1 szklanka ryżu arborio
szczypta suszonego majeranku
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2-3 łyżki posiekanych pistacji
sól, pieprz do smaku
woda (łącznie ok. 3/4 szklanki)
posiekana natka zielonej pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam je solą, pieprzem i mąką. W szerokim garnku z grubym dnem (może też być głęboka patelnia) rozgrzewam olej, układam mięso i krótko obsmażam z obu stron, ma się lekko zarumienić. Wtedy dodaję pokrojone w plasterki marchewki i lubczyk, przykrywam garnek i smażę razem ok. 6-8 minut, by marchewka trochę zmiękła. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka. Smażę (dalej pod przykryciem) do jej zeszklenia, a potem dorzucam ryż lekko wszystko solę i smażę przez chwilę.Potem dolewam odrobinę wody i duszę. W trakcie tego procesu uzupełniam wodę, by ryż nie przystawał do dna garnka. Gdy jest prawie miękki, dodaję posiekane orzechy i majeranek; całość doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.


                      

                      



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger