Szukaj na blogu

Bitki z szynki w pikantnym sosie

Smakowała nam, oj smakowała dziś to pikantna wersja szynki w sosie z papryką i pomidorami, zwłaszcza w połączeniu z kaszą bulgur i surówką z rukoli, czerwonej cebuli i ogórka. Danie idealne na zimę, sycące i rozgrzewające.




Składniki na 4-5 osób:
ok. 1 kg szynki wieprzowej, pokrojonej w plastry ok. 0,5 cm grubości 
3-4 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
1 czerwona papryczka chili
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy Harissa
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki wody
1,5 szklanki passaty pomidorowej
Przygotowanie:
Plastry szynki rozkładam i oprószam solą i pieprzem (ja użyłam soli ziołowej). Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, podsmażam na złoty kolor plastry mięsa, z obu stron. Zdejmuję podsmażone mięso, pozostawiając tłuszcz po smażeniu, i wrzucam na patelnię pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażę do jej zeszklenia, następnie dorzucam pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, rozgniecione ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywam patelnię, na średnim ogniu podsmażam 5 minut. Wkładam z powrotem podsmażone mięso, dolewam wodę, lekko całość solę i duszę 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Woda powinna w 3/4 odparować. Dodaję passatę pomidorową, posiekany czosnek, po 1 łyżce przyprawy Harissa i słodkiej mielonej papryki, dorzucam drobniutko posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oraz sól i pieprz. Duszę do miękkości mięsa, na małym ogniu; ostatecznie doprawiam do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger